Stel: u woont al meer dan vijftien jaar op hetzelfde adres en u heeft in die periode veel geïnvesteerd in het verduurzamen van uw woning. U had het voornemen om de rest van uw leven in de volledig naar uw wensen ingerichte woning te blijven wonen, maar door onvoorziene omstandigheden besluit u toch om te gaan verhuizen.
Omdat u altijd de enige hoofdbewoner van uw woning was, heeft u nooit een energielabel aangevraagd. Waarom zou u? U had immers geen plannen om te verhuizen. Dat verandert nu en u heeft gehoord dat het noodzakelijk is dat u potentiële kopers of huurders een energielabel kunt tonen.
Hoe zit dit precies? En zijn er geen uitzonderingen? EPC Limburg legt het u graag uit.
Heb ik een energielabel nodig als ik mijn woning wil verkopen of verhuren?
De mate waarin een woning duurzaam is heeft niet langer alleen betrekking op het milieu, ook maatschappelijk en financieel gezien ziet men steeds vaker de noodzaak in van een energiezuinige woning. Hoe duurzaam of energiezuinig uw woning is, is vastgelegd in een voor een woning specifiek energielabel. Dit label is wettelijk verplicht wanneer u een woning verkoopt of verhuurt.
De overheid vindt het belangrijk dat iedere woningeigenaar gestimuleerd wordt om zijn of haar woning te verduurzamen. Naast het uitkeren van diverse subsidies of leningen heeft de overheid hier een extra middel voor in het leven geroepen: het energielabel.
Dit label is als het ware uw bewijsvoering voor de inspanningen die u heeft geleverd om uw woning energiezuinig te maken. Uw energielabel geeft potentiële kopers of huurders de mogelijkheid in te schatten hoe hoog (of laag) hun maandelijkse energielasten in uw woning zullen zijn. Des te beter het energielabel, des te lager de lasten en des te interessanter uw woning is voor potentiële kopers.
Woningen met een laag energielabel worden zo minder interessant en zullen tijdens de verkoop ook tegen een lagere prijs verkocht worden dan vergelijkbare woningen met een hoge score. Als verkopende partij wilt u natuurlijk het meeste uit de verkoop halen. Uw energielabel speelt hier dus een doorslaggevende rol in.
Door het label te verplichten en potentiële kopers zo altijd de kans te bieden om woningen grondig te vergelijken, hoopt de overheid woningeigenaren aan te zetten tot het nemen van verduurzamende maatregelen. Een hoger energielabel staat immers vrijwel altijd gelijk aan een hogere verkoopprijs. Wie wil dat nou niet?
Binnen de huursector heeft het energielabel naast het bovengenoemde nog een andere rol. In deze sector bepaalt het label in zekere zin de hoogte van de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. De maximale huurprijs wordt bepaald op basis van een puntensysteem. Daarbij geldt: hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. Het energielabel heeft een groot aandeel in het totale puntenaantal en ook hier geldt: hoe lager de score op het label, hoe lager het aantal punten. En u raadt het al, hoe lager de maximaal toegestane huurprijs.
Wanneer u ofwel als verkoper ofwel als verhuurder niet voldoet aan deze verplichting riskeert u een fikse boete. Deze boete komt meestal neer op een veelvoud van de kosten van een energielabel.
Zijn er uitzonderingen op deze regel?
Kort gezegd: ja, er zijn inderdaad enkele uitzonderingen op deze regel. Onder bepaalde voorwaarden is het niet verplicht dat u over een energielabel beschikt wanneer u besluit uw woning te verhuren of verkopen.
De belangrijkste uitzondering op deze regel betreft panden met een monumentstatus. Energielabels houden namelijk geen rekening met een aantal bepalende eigenschappen van monumenten.
Allereerst zijn er de “historische” bouwtechnieken op basis waarvan veel monumenten gebouwd zijn. Veel monumenten zijn bijvoorbeeld wel degelijk duurzaam, maar deze mate van duurzaamheid wordt behaald door de wijze waarop de woning gebouwd is, in plaats van de toepassing van besparende technieken. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat een energielabel een verbruik laat zien dat twee maal zo hoog is als het daadwerkelijke verbruik.
Daarnaast zijn de aanzichten van monumenten beschermd. Deze beschermde status zorgt vaak voor beperkingen in het toepassen van duurzame en besparende technieken.
Een andere uitzondering betreft kleine, vrijstaande woningen zoals tiny houses. Het gaat hier om vrijstaande woningen met een oppervlakte tot 50m².
Is een energielabel ook verplicht als ik mijn bedrijfspand wil verhuren of verkopen?
Net als binnen de particuliere sector is het ook voor de verkoop of verhuur van een bedrijfspand verplicht dat u over een geldig energielabel beschikt. Het label is verplicht voor vrijwel ieder pand met een commerciële bestemming en ook hier riskeert u een boete wanneer u niet voldoet aan deze verplichting.
Daarnaast liggen er plannen klaar om vanaf 1 januari 2023 minimaal een energielabel C te verplichten voor bedrijfspanden met kantoorruimte. Voldoet u hier niet aan, dan loopt u het risico dat u uw pand niet meer als kantoor mag gebruiken. Zorg daarom dat u uw huidige situatie tijdig in kaart heeft gebracht en waar nodig heeft verbeterd.
Een zakelijk energielabel kan enkel door een erkende adviseur uitgegeven worden. EPC Limburg is een erkend en gecertificeerd partner voor zakelijke energielabels in Limburg.
Heb ik een energielabel nodig?
Weet u niet zeker of u een energielabel moet aanvragen voor uw woning ? Of wilt u direct eenvoudig een energielabel aanvragen bij een gediplomeerde adviseur? Wij staan voor u klaar.